Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.10.2009 15:12 - Смъртта на Бъни Мънро от Ник Кейв
Автор: vitaminka Категория: Хоби   
Прочетен: 1075 Коментари: 0 Гласове:
0



Премиерата на новият роман на Ник Кейв, Смъртта на Бъни Мънро в България беше миналата седмица във рок бар Фенс /Васил Левски 114/.На представянето свириха Уикеда, начело с харизматичния си фронтмен Ерол Ибрахимов.

Все още си спомням с какво удоволствие хванах другия му роман "И магарето видя ангела" и с какво удоволствие го оставих едва на стотната страница.

Кейв продължава търсенията си в дълбините на мрачното и този път ни разказва историята на Бъни Мънро - нарцистичен търговец на козметични продукти, самозван прелъстител, внезапно оказал се и самотен родител. Пътешествието на Бъни към неговата смърт ни разкрива един едва докосващ реалността свят, изпълнен с халюцинации, натрапчиви мисли, фрагментарни женски образи. Читателят се люшка от пълно отвращение към героя до искрено съчувствие и обратно...
Независимо дали борави с ноти или с думи, магнетичният Ник Кейв върви по най-краткия и опустошителен до болка път към сърцата на своята публика.

"На този, който не знае нищо за Ник Кейв, ще кажа да прочете "Смъртта на Бъни Мънро", защото авторът ще го заведе на места, където е страшно да отидеш, но ще е жалко да ги пропуснеш", обясни преводачката Мария Михайлова на въпроса как би препоръчала творбата, на когото името Ник Кейв не говори абсолютно нищо.
„Географска карта на човешкото сърце във всичките му крайности” – така нарекоха голямото завръщане на Ник Кейв в литературата броени седмици след световната премиера. Произведението привлича огромен читателски интерес, а предварителните отзиви са наистина обещаващи, сравненията се люшкат между Кормак Маккарти и Франц Кафка.

Никълъс Едуард Кейв (роден на 22 септември 1957) е австралийски музикант, автор, сценарист, художник и понякога актьор. Най-известен е като фронтмен на рок бандата Дъ Бед Сийдс, но и от своя проект Грайндърмен. Музиката му се отличава с предизвикателни текстове и специфичен стил, белязан от разнообразни влияния.
Като писател Кейв добива популярност с романа си "И магарето видя ангела" ("And Тhe Ass Saw the Angel", 1989), както и с въведението към "Евангелието на Марк", съпътстващо едно от изданията на Библията.
"Смъртта на Бъни Мънро" е ударното му завръщане в света на художествената литература.

Понастоящем Ник Кейв живее в Брайтън, Англия.




 





Тагове:   Ник Кейв,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vitaminka
Категория: Хоби
Прочетен: 37834
Постинги: 6
Коментари: 0
Гласове: 11
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930